ייפוי כוח מתמשך

ד"ר שגיא אשכנזי, עו"ד מוסמך מטעם משרד המשפטים לערוך ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.

מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי המאפשר לאדם בעת היותו כשיר ומסוגל לדאוג לענייניו, למנות אדם אחר כמיופה כוח אשר יפעל בענייניו, ייצג אותו ויקבל החלטות בשמו, במועד שבו בשל מצבו הנפשי והשכלי, האדם לא יהיה מסוגל להבין בעניין שלגביו נתן את ייפוי הכוח המתמשך ולקבל החלטות הנוגעות לאותו עניין וכן להנחות את מיופה הכוח .

ייפוי הכוח המתמשך משמש חלופה למוסד האפוטרופסות, אשר נדרש במקרה בו האדם כבר אינו כשיר לטפל בענייניו ומשכך על קרוביו לפנות לבית המשפט על מנת שימנה אפוטרופוס לצורך טיפול בענייניו. ייפוי הכוח המתמשך הינו תרופה מקדימה המונעת סכסוכים משפטיים הנוגעים לזהות אפוטרופוס באופן המאפשר לאדם בהיותו צלול, לבחור ולהחליט מי יטפל בענייניו כאשר לא יהיה כשיר לכך. במצב בו האדם אינו כשיר לנהל את ענייניו חלה על הממנה ועל מיופה הכוח מערכת דינים המסדירה את אופן פעולתו של מיופה הכוח הקובעת את מסגרת תפקידיו, היקף אחריותו ועוד.

מהם יתרונותיו של ייפוי הכוח המתמשך?

ייפוי הכוח המתמשך מאפשר לאדם לתכנן את עתידו כך שבאמצעותו יכול הממנה לתת הנחיות מקדימות אשר במסגרתן ינחה את מיופה הכוח כיצד לפעול בענייניו האישיים או הרכושיים, אם יגיע למצב של חוסר כשירות. לאור המגמה לצמצם את מוסד האפוטרופסות ולאמץ אמצעים המגבילים באופן מידתי את האדם ומגשימים את רצונו, הרי שמוסד הייפוי הכוח המתמשך מאפשר להגשים מגמה זו. כמו כן, קיים הבדל משמעותי בין ייפוי כוח מתמשך לבין אפוטרופסות בכך שעל האפוטרופוס חלות חובות דיווח ונערכת לגביו ביקורת על-ידי האפוטרופוס הכללי עת אפוטרופוס חייב בהגשת פירוט ודיווחים שוטפים בעוד מיופה הכוח אינו מפוקח על-ידי גורם חיצוני אלא פועל מכוח אמונו של הממנה ומוגבל בהתאם למגבלות שנקבעו בחוק הכשרות. כך, הממנה יכול לחסוך משאבים ניכרים באמצעות תכנון ומינוי מיופה כוח באופן המאפשר לממנה להיערך מבעוד מועד למצב בו לא יוכל לטפל בעניינים לגביהם ניתן ייפוי הכוח. כמו כן, לממנה נתונה שהות להתייעץ עם בעלי מקצוע ולפרוש הנחיות מקדימות מבוססות מומחיות וניסיון, באופן המונע סכסוכים משפחתיים ומשפטיים, ככל שניתן, ולקבוע היררכיה בין הגורמים אשר יקבלו החלטות עבור הממנה. כמו כן, ייפוי כוח מתמשך אינו מצריך פנייה לבית המשפט לצורך כניסתו לתוקף אלא במקרים החריגים הקבועים בחוק זאת בשונה ממוסד האפוטרופסות, עת פנייה לבית המשפט כרוכה בהוצאות כספיות ובזמן.

בנוסף, ייפוי הכוח המתמשך הינו פשוט ליישום על-ידי צדדי ג' (לדוגמא: בנקים והרשויות) עת עליהם לעיין במסמך ייפוי הכוח ובהנחיות המקדימות, לממשם וליישמם.

עינינו הרואות כי ייפוי הכוח המתמשך הינו כלי חשוב ויעיל אשר מאפשר את תכנון העתיד והבטחתו בידי האנשים בהם נותן הממנה את אמונו.

אשמח לעמוד לשירותכם

נא מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן