עובד בן 67 עבד כשלוש שנים כשומר בחברה שמעניקה שירותי אבטחה. במשך כל תקופת העבודה איבטח בלובי של בניין משרדים ותמיד קיבל מחמאות ורק מילים טובות מהאחראים בחברה ומהאחראים בבניין.
ערב יום כיפור התקשר האחראי בחברה והודיע לעובד במפתיע כי הנו מפוטר ואף לא אמר את הסיבה לכך. נודע לעובד כיום כי מועסק במקום עובד בן 50 ועל כן עלה החשש כי פוטר בגלל גילו, למרות שהמעסיק לא אמר לי שזו הסיבה.
מה ניתן לעשות במקרה של פיטורים אסורים מחמת גיל?
בהתאם לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה חל איסור על מעסיק להפלות עובד מחמת גילו בעניין הקשור לפיטורים. בהתאם לחוק, אם יוכיח העובד שלא היה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו, עובר הנטל למעסיק לסתור את הטענה לפיה לא נקט בהפליה פסולה.
חשוב לומר, כי בהתאם לפסיקה המניע להפליה אינו מה שמכריע אלא השאלה היא "כיצד מצטיירת התוצאה הסופית במציאות החברתית".
עוד נקבע בפסיקה, כי קיימת השפעה ישירה על שאלת קיום הפליה מקום בו הליך הפיטורים בוצע שלא כדין.
[עב(י-ם) 2312/06 סגל רחל נ' שבי שומרון אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית (ניתן ביום 6.3.08)].
להשלמת התמונה, נוסיף כי החוק קובע כי לא קיימת הפליה כאשר היא מתחייבת מאופיים או מהותם של התפקיד או המשרה.
במקרה שהצגנו, העובד פוטר ללא כל הצדקה ולכן הנטל על המעסיק להוכיח כי לא פיטרו מחמת גילו. נראה, כי הפליה לא מתחייבת במקרה זה מאופיו או ממהותו של התפקיד שביצע העובד עד גיל 66.
הדרך שבה פוטר העובד, בהודעה טלפונית וללא מתן זכות שימוע מכבידה את הנטל העל המעסיק להוכיח שפיטר את העובד שלא מחמת גילו.
מהם הסעדים והפיצויים במקרה של פיטורים אסורים מחמת גיל?
בהתאם לחוק רשאי בית הדין לעבודה לפסוק פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון. במקרים מסוימים רשאי בית הדין לתת מניעה או צו עשה, דהיינו להורות על החזרת רחמים לעבודה, זאת אם הענקת פיצויים בלבד לא תהיה צודקת. יחד עם זאת וטרם מתן צו עשה או צו מניעה על בית הדין לשקול את השפעת הצו על יחסי העבודה ואת האפשרות שעובד אחר ייפגע.
באשר לפיצויים נקבע בפסק הדין דבע (ארצי) נו/3 – 129 שרון פלוטקין נ' אחים אייזנברג בע"מ, לג (1999) כי מטרות הפיצוי הכספי הקבועות בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, הן שתיים: פיצוי על נזק ממשי ופיצוי עונשי. המטרה בפסיקת פיצויים היא, לחנך את ציבור המעסיקים כולו על מנת להשיג את המטרה הסופית של התנהגות שאינה מפלה כנגד פרטים ואינה ניזונה מסטריאוטיפים. עוד נקבע כי על הפיצויים להיות אפקטיביים.
בעניין סגל רחל נפסקו לטובת התובעת, אשר עבדה אצל הנתבעת 19 שנים ופוטרה מחמת גילה, פיצויים בגין הפליה מחמת גיל של 24 משכורות וכן פיצויים בגין עוגמת נפש בסך 25,000 ₪.
כל הזכויות שמורות לאשכנזי טהון עורכי דין.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.